Zašto angažirati ovlaštenog posrednika u prometu nekretninama?

Nekoliko savjeta zašto je uvijek bolje angažirati ovlaštenog Posrednika u prometu nekretninama.

  • Ovlašteni posrednik u prometu nekretnina je profesionalan. Usklađen je sa zakonom, koji jasno određuje tko se može baviti poslom posredovanja. Kupcima i prodavateljima stoga nije u interesu poslovati s nekim tko radi na „crno“
  • Klijent može provjeriti da osoba koja posreduje ispunjava sve zakonom propisane uvjete na način da napravi uvid u Imenik agenata posredovanja u prometu nekretninama pri HGK, (spomenuti Imenik je javan i dostupan javnosti na: www.hgk.hr)
  • Ovlašteni Posrednik u prometu nekretnina je licenciran, odnosno educiran s položenim i Stručnim ispitom za agenta u prometu nekretnina koji mu omogućuje profesionalno bavljenje posredovanjem u prometu nekretnina.
  • Ovlašteni Posrednik u prometu nekretnina pruža klijentu određenu sigurnost. Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina propisano je da posrednik u prometu nekretnina dužan kod osiguravatelja u Republici Hrvatskoj osigurati i obnavljati osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi nalogodavcu ili trećim osobama mogao prouzročiti obavljanjem posredovanja. Određeno je da osigurana svota ne može biti manja od 200.000,00 kuna po jednome štetnom događaju, odnosno 600.000,00 kuna za sve odštetne zahtjeve u jednoj osiguravateljskoj godini.
  • Ovlašteni posrednik štiti interese klijenta, vodi ga kroz sve aspekte prodaje/kupnje /najma/zamjene. Upozorava ga na nedostatke nekretnine ili moguće probleme. Pomaže klijentu odabrati najbolju opciju. Savjetuje ga u pravo vrijeme. Informira ga o svim poznatim Zakonskim obvezama ili promjenama istog Zakona.
  • Ovlašteni Posrednik za Vas izrađuje dokumentaciju potrebnu za prodaju/kupnju/najma ili zamjenu nekretnine: (Predugovor, Kupoprodajni ugovor, Anekse, Tabularnu ispravu, itd..), i pravno Vas prati pri istome.
  • Zakon o posredovanju u prometu nekretninama primjenjuje se od 27. travnja 2009. godine. Ovim Zakonom uređuju se uvjeti za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina. U skladu sa novim Zakonom o posredovanju u prometu nekretninama, posredovanjem u prometu nekretnina mogu se uz naknadu baviti samo posrednici koji ispunjavaju uvjete sukladno odredbama spomenutog zakona.