Kako prodati nekretninu uz pomoć ovlaštene agencije za nekretnine

Namjeravamo prodati svoju nekretninu… kako da krenemo dalje?

 1. Angažirajte stručnu i profesionalnu osobu iz licencirane Agencije za nekretnine, i dogovorite sastanak u Vašoj nekretnini kako bi omogućili uvid u stanje i dokumentaciju te samu prodaju.
 2. Imajte uredne dokumente o vlasništvu kao dokaz iz gruntovnice za Agenta za nekretnine-
 3. Ako postoji hipoteka, zatražite potvrdu o dugu (Pismo namjere iz banke ili stanje otkupa)
 4.  Imajte podatak o prosječnom stanju režija zimi/ljeti za kupca
 5. Kada određujete prodajnu cijenu svoje nekretnine potražite slične oglase nekretnina na Vašoj lokaciji i iste starosti u medijima. Uz to doznajte cijene novogradnje u Vašem kvartu kako bi umanjili cijenu svoje nekretnine za godine starosti. Imajte na umu da se prodaju samo nekretnine po realnim cijenama, te da su oglašene i postignute cijene u oglasnima različite.
          Vaš agent za nekretnine će Vam predložiti optimalnu tržišnu cijenu za Vašu nekretninu.
 6. Prije fotografiranja nekretninu pripremite, odnosno uljepšajte za prodaju: oslobodite je suvišnih stvari, očistite je, obojite zidove, neka bude dovoljno osvjetljena i uredna.
 7. Prilikom dolaska u Vašu nekretninu, Agenti za nekretnine koriste često kvalitetnu foto opremu i paze na osvjetljenje, stoga preporučujemo slikanje za dnevnog svjetla. Kako bi se nekretnina činila većom, slikaju se podovi, kutovi sa širokokutnim objektivom. Slikaju se sve prostorije u nekretnini (izuzevši ako ima neka koja je zatrpana stvarima ili u lošem stanju), kao i pogled sa balkona/terase.
 8. Poželjan je tlocrt nekretnine s točnim mjerama. Ucrtan namještaj je dodatni bonus.
         Ukoliko nemate izrađen tlocrt, Vaš agent za nekretnine će ga napraviti iz usluge za svoj marketing.
 9. Usuglasite cijenu sa agentom za nekretnine (u slučaju da i sami prodajete ili preko neke druge agencije) da nema konfuzije. Prepustite oglašavanje i marketing agenciji za nekretnine koju ste angažirali.
 10. Agent za nekretnine Vam unaprijed najavljuje dolazak Kupca, i dovodi ga u dogovoreno vrijeme u razgled Vaše nekretnine. Kupca dočekajte u urednom prostoru, prozračenom, s puno svjetla. Odaberite vrijeme kada ste sami ili nema buke oko Vas. Miris osvježivača prostora ili ambijentalne svijeće može doprinijeti boljem i opuštajućem ugođaju.
 11. Vaš Agent za nekretnine vodi prezentaciju Vaše nekretnine, te daje sve potrebne informacije stranki, kao i tlocrt. Informacije koje se kupcu daju trebaju biti točne, i cjelovite, te kratke. Nije potrebno upuštati se u preopširna objašnjavanja, ili tumačenja. Ono što zanima kupca je: starost, površina, cijena, godina adaptacije, stanje hipoteke, trošak režija, blizina škole, vrtića.. Ne pričajte o problematičnim susjedima, nedavnom popravku na zgradi, hitnoj intervenciji u stanu, buci iz susjednog stana, nedostacima zgrade ili nekretnine, jer to kupca odbija. Pričajte o dobrim stranama lokacije i same nekretnine. Budite opušteni i ljubazni. Bitan je opći dojam: kako nekretnine tako i Vas kao prodavatelja, a i Agenta na Kupca.
 12. Ukoliko Kupac pokaže zainteresiranost kupnje ili želju za ponovnim razgledom, Vi ste na pola puta do realizacije. Preostaje dogovoriti uvjete i način prodaje.
Prepustite stručnom Agentu za nekretnine da kao Posrednik obavi pregovore oko nekretnine za Vas, štiteći Vaše interese u cijelosti. (dogovor uvjeta, rokova, načina isplate i primopredaje)
Pregovore oko cijene vodite s Kupcem uz Agenta za nekretnine. Ukoliko niste zadovoljni s cijenom, traži se bolja ponudu ili drugi kupac. Možete prihvatiti ponudu kupca ili odbiti ako mislite da je cijena preniska. Agent za nekretnine Vam može pomoći pri izboru i konačne odluci. (ili će Vas zamoliti da razmislite na par dana).

Prepustite s povjerenjem Agentu iz Agencije za nekretnine kojeg ste angažirali da Vas vodi pravno i sigurno, i potpuno profesionalno kroz postupak prodaje nekretnine sve do realizacije po principu „ključ u ruke“.
Agencija za nekretnine je tu za Vas, da štiti Vaše interese u cijelosti.