Kako kupiti nekretninu uz pomoć ovlaštene agencije za nekretnine

 1. Planirajte pojedinosti o željenoj nekretnini (kuća, stan, zemljište, poslovni prostor). Provjerite svoju kreditnu sposobnost, informirajte se za mogućnost kreditiranja u više banaka i odlučite se za jednu banku. Ako ne ovisite o banci niti o kreditima, onda odredite svoje limite kupnje i napravite plan. Uskladite svoje želje i mogućnosti kako bi imali financijski plan za kupnju željene nekretnine.
 2. Kontaktirajte Agenciju za nekretnine kako bi Vam pomogla pri sigurnoj kupnji, a Vi pri tome uštedjeli vrijeme i novce, kao i trud. Navedite Agentu za nekretnine sve parametre željene veličine i ostale pojedinosti kao i preferiranu cijenu. Navedite i ono što ne želite (npr. prizemlje, zadnji kat, bez lifta, itd...). Ako je Zagreb ciljana lokacija Vaše nekretnine, odaberite i kvart (Trešnjevka, Jarun, Dubrava, Črnomerec, Novi Zagreb, itd)
 3. Vaš Agent za nekretnine će za Vas odabrati nekretnine po Vašim željama i potrebama i preporučiti razgled za dnevnog svjetla. On će za Vas prije dolaska prvi provjeriti stanje nekretnine. Razgledajte nekretninu sa obitelji ili osobom s kojom kupujete kako bi bili sigurni u odabir. Pitajte što Vas zanima prodavatelja ili agenta za nekretnine. Ukoliko Vam se nekretnina svidi, dogovorite ponovni razgled.
            U uži odabir uzmite par nekretnina i posjetite ih ponovo, a li u drugo vrijeme zbog boljeg dojma.
 4. Pustite da Vaš Agent za nekretnine provjeri dokumentaciju nekretnine za Vas, a onda pristupite pregovorima. U pregovorima se treba jasno definirati cijena, uvjeti i rokovi prodaje. Vi kao kupac znate svoje financijske mogućnosti, i treba ih jasno reći svom Agentu kao i prodavatelju.
            Nedostaci nekretnine dodatno utječu na snižavanje cijene nekretnine, u tome će Vam pomoći Vaš agent za nekretnine kog ste angažirali. Istom kupnjom ćete uštedjeti znatan iznos novaca.
 5. Ako Prodavatelj pristane na Vašu ponudu ili Vašeg agenta za nekretnine, dalje se dogovora pravni dio (izrada dokumentacije, odnosno predugovora, ugovora, itd). Agencija za nekretnine garantira pravnu sigurnost, te ima osiguranu djelatnost pri istom, stoga imajte povjerenja dok kupujete nekretninu.
 6. Agent za nekretnine će za Vas provjeriti vlasničko stanje nekretnine, a dobro je i režije provjeriti da li su plaćene prije isplate kupoprodajne cijene. Ukoliko ima dugova, dogovara se s Prodavateljem da ih podmiri.
 7. Nakon potpisa ugovora i isplate kupoprodajne cijene, Prijedlog uknjižbe se predaje u Zemljišne knjige kako bi Vi postali novi vlasnik. Stupate u posjed s trenutkom preuzimanja i primopredaje nekretnine (dobivate ključeve nekretnine, i radite Zapisnik o primopredaji sa stanjem trošila energenata).
 8. Ostaje Vam obveza prijave Poreza nadležnoj Poreznoj službi u roku 30 dana od kupoprodaje, te prenošenje režija sa imena Prodavatelja na svoje ime. Agencija za nekretnine koju ste angažirali je tu da Vam pomogne pravno, savjetodavno, i u praksi u svim segmentima ove kupoprodaje.