Nekretnina kao investicija ili oblik štednje


Nekretnina kao investicija ili oblik štednje

Nekretnine nisu samo mjesto za život ili rad, već mogu biti i dobar vid investicije koji ulagatelju može donijeti dobar i siguran prinos.

Nekretninama u pravilu kontinuirano raste cijena, i bilo da ćete ju koristiti za najam, vlastitu upotrebu ili kao vid štednje, gotovo sigurno će joj s vremenom porasti vrijednost.
Iznajmljivanje nekretnine može značajno uvećati isplativost njene kupnje. Prihodi od „rente“ pružaju vam čistu dobit ukoliko je nekretnina otprije u vašem vlasništvu, ili vam mogu podmiriti trošak otplate kredita kojim ste nekretninu kupili. Prihodom se pokrivaju i troškovi održavanja i režija. Zapamtite - prazna nekretnina koja je „mrtvi kapital“ najskuplja je nekretnina.
Za nekretninu koju planirate dati u najam bitno je odrediti koju vrstu najmoprimca želite: obitelji, studente, poslovne ljude ili turiste za kratkoročni najam.
Želite li se orijentirati na dugoročniji najam i primjerice obitelji, nekretnina neka bude veće kvadrature i s više soba, u blizini škola i javnog prijevoza.
Ako su vam ciljana skupina studenti, orijentirajte se na manje stanove u blizini javnog prijevoza i po mogućnosti fakulteta.
Zaposlenim ljudima u pravilu će biti važna blizina sadržaja, kao i blizina javnog prijevoza ili bar jedno parkirno mjesto uz stan.
Kod nekretnine za kratkoročni najam ključnu ulogu igra lokacija, tj blizina atraktivnih sadržaja, ili barem pristupačan javni prijevoz, a također nije na odmet niti vlastito parkirno mjesto.

 

Nekretninu možete kupiti i kao oblik štednje.

Naime, vrijednost financijske imovine ovisna je o različitim faktorima poput raznih gospodarskih ili političkih promjena, i može pasti preko noći. Nestabilnost financijskog tržišta sve više utječe na pad povjerenja građana u tradicionalan vid štednje.
Dok su, primjerice, kamate na oročenu štednju sve niže, cijene nekretnina kontinuirano rastu. Prodajom ili najmom u dobrim tržišnim uvjetima možete ostvariti zaradu koju možda nikada ne biste ostvarili da novac leži u banci.
Stoga ne čudi da je ulaganje novca u nekretnine jedan od najčešćih i najpopularnijih oblika ulaganja u Hrvatskoj.