Savjeti kod kupnje nekretnine


Teško je pratiti tržište nekretnina i znati pravo vrijeme za kupnju. Kako ne bi ponavljali greške, upoznajte one najčešće s kojima se svatko susreće.  

Čekati na poboljšanje tržišta ili ne kupovati nikako?
Nitko ne može točno predvidjeti u kojem smjeru ide tržište nekretnina  pa  je čekanje za kupnjom vašeg doma, dok tržište bude na dnu – uzaludno.  Ako ste financijski i emotivno spremni da postanete vlasnik kuće ili stana, uvijek je dobro vrijeme za kupnju. Vrijeme koje potrošite razmišljajući o kupnji kuće ili stana mogli biste provesti uživajući u vlastitom domu.  

Računajte na nepredviđene troškove
Za pametnu kupnju kuće ili stana mora se imati i dodatni plan. Ako dom ima bilo kakvu manu koja je nerješiva, a za koju niste ranije znali ili ako dođe do problema s kreditom što onda?! Bez obzira koliko bili sigurni u kupnju, svoju ponudu ne stavljajte na stol ako nemate okvirnu cijenu mogućih dodatnih troškova.  

Pročitajte završni ugovor
Odvjetnik je već u početku sve pročitao i pregledao sve papire željene nekretnine i dakako upoznao vas sa svime kako ne bi bilo iznenađenja. Ne zaboravite još jednom sve provjeriti prije nego li potpišete bilo kakav ugovor.  

Ne kupujte bez provjere
Čak i ako dom izgleda besprijekorno pogrešno je pretpostaviti kako je sve ispravno. Sve kuće ili stanovi imaju nedostataka – čak i potpuno nove – stoga je važno da dobijete stručno mišljenje prije donošenja odluke. Budite prisutni  pregledu kako bi vam inspektor mogao objasniti sve probleme.  

Ne kupujte na prvi pogled
Kupnja prve kuće ili stana koji vidite nije dobra ideja.  Ako ne razgledate dobro i ne vidite što je ostalo vani, mogli biste propustiti dobar posao ili potencijalno požaliti kupnju.  

Ne kupujte nekretninu koju si ne možete priuštiti
Samo zato što vam je zajmodavac voljan dati ogromnu svotu novca ne znači da ga  trebate uzeti. Kupnja nekretnine koja košta više nego što si možete priuštiti može brzo dovesti do financijskih problema. Morate biti svjesni da treba živjeti i nakon kupnje nekretnine. 

Istražite susjedstvo
Što vam vrijedi imati nekretninu iz snova, ako vam susjedi zadaju glavobolju? Prije kupovine za dom, istražite susjedstvo. Provjerite uklapate li se u njihov stil života – što želite u blizini?! Vrtić, školu, trgovine ili noćni klub? Čak i ako nemate djecu, život u blizini dobre škole podiže vrijednost imovine. Posjetite susjedstvu i to nekoliko puta u različito doba dana.  

Rokovnik i kemijska, bookmarkiranje ili e zapis
Bilo da ste poklonik dobre stare „papir i olovka“ sheme, ili sve zapisujete u kakvu aplikaciju, nikakav problem. Poanta je da zapišete, jer ćete tako točno znati i tijek vlastitih misli, i ono što želite ili ne želite. Napravite plan! Postavite si (i zapišite!) osnovna pitanja: Koliki mi je budžet, odnosno koliku ratu kredita mogu podnijeti. Ako ne morate dizati kredit, tada spadate u skupinu sretnika, ali svejedno budžet postoji. Lokacija je najvažnija. Želite li blizinu škole, vrtića, ili vam je važniji mirniji predio pa vam nije problem putovati malo dulje? Kolika je kvadratura stana, odnosno što želim u stanu ili kući? Je li mi važna velika kuhinja, broj spavaćih soba, ili pak želim veći balkon ili terasu, a manje kvadrata unutar nekretnine? Kolika kvadratura je optimalna? Jasno da se kriteriji razlikuju ako ste samac, ili imate obitelj s djecom. Ima li zgrada lift, kakvo je grijanje, ima li parkirnih mjesta? Treba li mi drvarnica, tavan…?  

Kvalitetan agent i lokacija
Najvažnija je kvaliteta nekretnine. To se ne mora odnositi na opremu, dapače. Ako je nekretnina starija, to uopće ne mora značiti da je i lošija. Debljina zidova, stanje krova, stubišta…sve će odmah odati kvalitetu stana. Svakako angažirajte agenta! Dobar i kvalitetan agent, bit će iskren i reći će vam činjenice o nekretnini. Povedite sa sobom nekog stručnog iz područja građevine– prijatelja, poznanika, rođaka, susjeda… raspitajte se i zamolite da zajedno s vama pogledaju nekretninu. Stručni agent će vam svakako dati dodatne informacije o nekretnini, naprosto jer u tome ima iskustva.  

Ne odugovlačite
Ne kupujte na brzinu, ali nemojte puno ni odugovlačiti. Od trenutka odluke do trenutka kupnje, ne bi trebalo proći više od šest mjeseci. Previše informacija zna biti zbunjujuće, stoga razlučite bitno od nebitnog. Kada imate osjećaj da ste izgubljeni, pogledajte ponovno svoj  popis onoga što želite, i svoj plan i vratite se na kolosijek. Sakupite sve nekretnine koje su vam interesantne. Internet je prepun tražilica, koje imaju kvalitetne filtere. Na taj način možete točno ograničiti svoju potrebu prema kvadraturi, lokaciji, cijeni…  

Krenite u akciju!
Kada ste ograničili izbor na nekretnine koje biste kupili, krenite u razgledavanje. Neka popis ne bude predugačak. Kada ste na širi popis stavili nekretnine koje vas zanimaju, dodatno se raspitajte o detaljima koji vas zanimaju, a nisu možda naglašeni u oglasu. Tek tada suzite popis. Ako je broj nekretnina veći, dogovorite se s agentom da se razgledavanje rasporedi kroz dva ili tri dana, kako bi se slegnuli dojmovi. Prilikom obilaska sa sobom ponesite papir ili mobitel gdje ste zapisali sva pitanja koja vas zanimaju. Agent će vam rado dati odgovore, i dodatno saznati sve što vas zanima. Razgledajte sve po stanu ili kući. Ako ste se odlučili za renovaciju, sastavite dodatan troškovnik renovacije. Ako je riječ o nekretnini u roh bau stanju, investitori vam pružaju priliku da sami izaberete keramiku, parket…što je svakako dodatna prednost.  

Papirologija
Oboružajte se vremenom i strpljenjem. Svu dokumentaciju, predugovore, vlasničke listove, dozvole…pomno pregledajte kako ne bi bilo neželjenih posljedica. U ovom segmentu svakako ne brzajte i dobro se informirajte. Na koncu, agenti jako dobro znaju kako stvari riješiti za vas, pa se ne ustručavajte dati im povjerenje!  

Krajnji rezultat
Nikad nemojte zanemariti svoj instinkt! Ako je riječ o nekretnini koja u početku nije atraktivna, a imate dobar feeling za nju, svakako joj dajte još jednu priliku. Pogledajte je još jednom, postavite dodatna pitanja. Ipak se nekretnina kupuje za dugo razdoblje! Uz renovacije, manje ili veće zahvate, pametnim modularnim namještajem i čitavim nizom sitnica, i neatraktivna nekretnina može vrlo brzo postati odlična!