Zašto kupiti stan u novogradnji?


Zašto kupiti stan u novogradnji?

Na samom početku  kupnje nekretnine pitamo se treba li kupiti stari stan ili novi. Ako ste se odlučili za starogradnju:

Tada računate u startu da ćete uštedjeti s povoljnijom cijenom. Odnosno omjer kvadrata i cijene nekretnine biti će za Vas povoljniji. Pri tome ne zaboravite i troškove uređenja, popravaka. Uz to kupnju dodatno opterećuje i porez na promet nekretnina koji iznos i 3% za kupca od kupoprodajne cijene. Ako imate sreće kupiti održavani stan kojeg su prijašnji vlasnici djelomično adaptirali uštedjeli ste u startu.

Ono na što treba obratiti pažnju kod kupnje starih stanova su stanje instalacija struje, vode, plina,  dovoda, odvoda.  sanitarija, keramike, podova, vanjske stolarije i unutarnje. Bitna Vam  je točna godina gradnje, kakvi su stropovi, podovi… Da li su grede na podu ili ABS konstrukcija… Kakva je statika same zgrade, ili kako se zgrada ponijela nakon potresa. Ima li žutu, zelenu ili crvenu naljepnicu. Poželjno je da nema naljepnicu, ako je onda zelena vrijedi. Provjerite kako je riješeno grijanje, odnosno trebati li nabaviti novi bojler po propisima ili servisirati stari. Kakav je dimnjak. Bitno je i ima li zgrada termo fasadu, odnosno da li je energetski razred viši ili niži... Pogledajte da li ima vlage/gljivica u stanu i zgradi.
Samim time značajno štedite u grijanju/hlađenju nekretnine i na samim režijama. Jedna o stavki o kojoj treba voditi računa je također trenutno stanje zgrade i visina pričuve. Ukoliko su napravljeni zahvati na krovu/fasada/instalacijama pričuva je vjerojatno viša od uobičajene. Ali i uređena. Ako je niska pričuva i stari krov, neuređena fasada, neodržavana zgrada  onda ste u problemima.

Bez obzira na sniženu cijenu stana, Vaši zavisni troškovi će se penjati budućim sanacijama zgrade i podizanjem visine pričuve. Obratite pažnju i na susjede; kakvi su. Hodnik same zgrade dovoljno govori o njima. Stare zgrade većinom nemaju lift. Ili kažu da je u planu ako se odluče. Često se srećemo kod starogradnje s neurednim vlasničkim listovima, te zgradama bez uporabne dozvole. Ako kupujete putem stambenog kredita banke, uredna dokumentacija Vam je bitna, kao i za daljnju uknjižbu u gruntovnicu. Pitanje je i vode da li je zajednička sa svim stanarima ili odvojena. Zašto plaćati vodu koju ne potrošite? Vlastito brojilo vode je prednost. Ako imate sreće i kupujete poluuređen ili uređen stan u starogradnji u većini slučajeva nemate garanciju majstora koji su radili adaptaciju. Stan se prodaje u „viđenom stanju“, kasnije reklamacije se ne uvažavaju. Jedan od većih problema s kojima se susrećete kod kupnje starogradnje je nedostatak vlastitog parkirnog mjesta. Većinom je riječ o naplatnoj zoni i parkiranju u okolnim ulicama ili oko zgrade.

 

Ako kupujete novogradnju:
-    Stan se prilagođava kupcu još u fazi gradnje (odabir pločica, kada/tuš kada, itd)
-    Nemate troška uređenja, ostaje Vam tek da unesete namještaj u nov stan
-    Imate garanciju na nekretninu; 2 godine na obrtničke radove i 10 na konstrukciju
-    Konstrukcija zgrade je armirano betonska, protupotresna
-    Trošila vode, struje i plina su odvojena
-    Zgrada je energetski učinkovita sa termo fasadom, građena kvalitetnim i modernim materijalima koji omogućuju veću učinkovitost i manje troškove grijanja/hlađenja
-    Grijanje je etažno sukladno svim propisima struke (plin, toplana, obnovljivi izvori)
-    Osigurana parkirna mjesta uz svaki stan
-    Relativno niska pričuva
-    Novi stan možete odmah dati u najam kao investiciju
-    Kada kupujete od pravne osobe u cijeni je sadržan pdv i ne plaćate porez na promet nekretnina od 3%
-    Vrijednost nekretnine je stabilnija nego u starogradnji (amortizacija)