Zašto se odlučiti na usluge agencije za nekretnine


Agencija za nekretnine

Kupnja ili prodaja nekretnine velik su događaj u životu, ali često i jedan od stresnijih.

Ako niste istovremeno vješti u samostalnoj potrazi ili prodaji, financijama, pravu ili državnoj administraciji, postoje stručnjaci koji jesu i koji će vam stres kupoprodaje svesti na minimum.

Ako ste kupac, agencija će, prvo i najvažnije, provjeriti urednost svih papira nekretnine, počevši od vlasništva, dozvola, do možebitnih tereta na nekretnini.
Agencija će vam pomoći u sklapanju ugovora o kupoprodaji, kao i pri upisu u zemljišne knjige, prijenosu vlasništva i ishođenju vlasničkog lista. Navedeni koraci prosječnom kupcu mogu biti prilično nejasni, stresni, i iziskivati mnoštvo slobodnog vremena.
Također, agent za Vas može podnijeti dokumente poreznoj upravi, kao i pomoći vam u prijenosu režija na novog vlasnika, ili vas savjetovati o opcijama financiranja nekretnine.

Ako ste prodavatelj, uz pomoć agencije bit ćete dostupniji širem krugu kupaca, jer uz dobar marketing agencije vaš će oglas biti vidljiv na više platformi, počevši od web stranice same agencije, do raznih web oglasnika i društvenih mreža.
Na temelju iskustva i poznavanja situacije na tržištu, agent će objektivno procijeniti realnu cijenu nekretnine. Puno vlasnika je subjektivno u procjeni vrijednosti svoje nekretnine, bilo iz emotivnih ili drugih razloga, što često može biti ključ za neuspjeh samostalne prodaje nekretnine.
Cijeli proces, naravno, iziskuje od vlasnika i mnoštvo slobodnog vremena i živaca. Agent će za vas organizirati razglede nekretnine, tako da nećete morati osobno dočekivati velik broj kupaca, ili im biti dostupni u svako doba dana, bilo osobno ili telefonom.
Uz sve navedene informacije, imajte na umu sljedeće – na tržištu na žalost uvijek postoje i agencije koje rade na crno. Takva agencija ne pruža vam nikakvu zaštitu u slučaju ikakvih eventualnih problema.

Legalnost svake agencije lako možete provjeriti u Registru posrednika u prometu nekretnina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ( HGK ):
https://digitalnakomora.hr/e-javne-ovlasti/registar-posrednika-u-prometu-nekretnina

Uz navedene savjete izbjegnite da vas mala pogreška ili brzopletost u prevelikoj želji za novim domom koštaju pravne noćne more.